Axel Pedersen Brahe
(Ca 1370-1425)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Holgerd Holgersdatter Krognos, til Vidskøfle

Axel Pedersen Brahe

  • Født: Ca 1370, Halmstad, Hallands län, Sweden
  • Ægteskab (1): Holgerd Holgersdatter Krognos, til Vidskøfle i 1394
  • Død: 1425, Vittskövle (Vidskøfle), Skåne, Sverige i en alder omkring 55 år

  Notater:

VITTSKÖVLE CASTLE, der ligger ca. 12 km syd for Kristianstad, er en af bedst bevarede renæssanceslotte i Norden. Slottet har haft middelalderlige forløbere, men det nuværende slot blev bygget af Jens Brahe i 1553. Det er det største borg i Skåne med ca. 100 værelser. Placering og form blev besluttet under hensyntagen til forsvaret, og det flisebelagte firvingede borg blev bygget på bunker i myra og forsynet med stærke firkantede tårne af havrotter. Fra tårnene var det muligt at feje hver mur med ilden fra kanonerne, og på øverste etage af slottet kan man stadig se spor efter skyderi-korridoren, som før kørte langs tagets fod. Spiret til det sydøstlige tårn er af gammel oprindelse, mens toppen af nord-vestlige tårn er en romantiserende detalje, der skete i slutningen af 18. århundrede efter en brand i den øverste del af tårnet.

Den middelalderlige hovedgård lå lige nord for Vittskövle kirke, ikke langt fra det nuværende borg, og blev revet, da det nye slot blev opført.

Kirken blev bygget i første halvdel af 1200-tallet og er en af mest interessante sognekirker i Skåne. Det har berømte middelalderlige malerier og gravsten for de ældste ejere af Vittskövle.

De første kendte ejere af ejendommen er to brødre ved navn Harald og Holger Egeside, som formodes at have levet nogen tid i det 13. århundrede. I år 1355 nævnes esquire Greger Pedersen fra den magtfulde Krognos-familie som ejer. Hans søn Holger Gregersen skrev sig selv "herre over Vittskövle". Ved indlæg og ægteskab med en af mans døtre blev Axel Pedersen Brahe i 1401 den nye ejer af Vittskövle. Ved hans død i 1425 blev arven delt mellem sønnen Peder Axelsen og fire døtre. Derefter fulgte en tid med kompliceret ejerskab, og det tog mere end 100 år, indtil Vittskövle igen var i hænderne på Brahe-familien. I slutningen af blev en del af godset bonde til ærkebiskopen i Lund og var under fogedens jurisdiktion på Åhus Slot, og i forbindelse med reformationen blev denne del i 1536 trukket tilbage til kronen.

Slottet fra syd

Til sidst lykkedes det Lave Brahe, søn af Axel Brahe på Krageholm, at købe alle de øvrige ejere af godset ud og overførte det til sin yngre bror Jens, mens han selv rejste til at bo på Krageholm Slot. Jens Brahe, gift med Anne Bille, fik i 1555 ratifikation af retten til hele Vittskövle, men begyndte allerede i 1553 med at hæve det nuværende borg. Han satte en inskription over slotdøren, som stadig er der. Det har Brahe og Bille-familiens våbenskjold og udtrykker et ønske om, at ejendommen for evigt forbliver i Brahe-familiens ejerskab. Dette ønske skulle dog ikke opfyldes. Jens Brahe blev ved sin død i 1560 erstattet af hans søn Henrik, gift med Lene Thott. Han var mand for kommandoen på Bornholm og dansk rådgiver for rige og også en meget velhavende mand, der ejede a.o. Löberöd, Vidarp og Ousbyholm i Skåne og flere godser i resten af I 1577 afsluttede Henrik Brahe bygningen af Han havde ved sin død i 1587 kun en datter, Margareta, stadig i livet.

Henrik Brahe

Hun giftede sig med Christian Barnekow, hvis familie stammede fra Pommern og havde forfædre fra det 13. århundrede, og derpå gik godset over til Barnekow-familien, der ejede Vittskövle helt frem til 1826. Barnekow var en af mest strålende adelsmænd og havde fået sig selv en solid uddannelse ved flere af de fineste og mest famuos universiteter i Europa. Han tilbragte megen tid på at rejse i udlandet og besøgte a.o. Egypten og Palæstina. Efter sin tilbagevenden til Danmark havde han en vigtig stilling ved Christian IV's domstol, og kongen beskæftigede ham i flere vigtige diplomatiske kommissioner. Som takkemærke modtog han Lundagård og St. Peter-klosteret i Lund som frivilligheder af kongen, og senere modtog han også amtet Malmöhus. Til sidst måtte han dog give sit liv for sin konge. Under et møde mellem danske tropper og de svenske soldater af hertug Johan fra Östergötland i Varberg i 1612 blev den danske hær overrasket af svenskerne. Kong Christian fik sidst fast i marsken med sin hest. Da hesten sprang fra den, blev den spydt på en stav. Barnekow overleverede derefter sin hest til kongen med ordene: "For din majestet min hest, for fjenden mit liv, for min sjæl Gud". Kongen slap væk, men Christian Barnekow blev nedskåret af svenskerne.

Christian Barnekow

Hans kone Birgitte Skeel

Vittskövle gik over til sønnen Hans, der døde i 1630, og senere til hans søn Christian. Hans første kone Else Ramel døde i fødslen, og han giftede sig igen med Birgitte Skeel, der synes at have været en magtfuld kvinde. Da hun en aften var på vej i sin vogn fra København til sin familie ejendom i Köge, var hun stoppet for en


Axel blev gift med Holgerd Holgersdatter Krognos, til Vidskøfle, datter af Holger Gregersen Krognos til Vidskøfle til Heireholm og Karen Eriksdatter Krognos ( Saltensee), i 1394. (Holgerd Holgersdatter Krognos, til Vidskøfle blev født i 1381 i Krapperup, , Skåne län, Sweden og døde i 1452 i Vittskövle (Vidskøfle), Skåne, Sverige.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 21-8-2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af flemming@hagedornlarsen.dk