Søren Pedersen Gied
(1507-Omkr 1590)
Anne Justdatter
(1512-Efter 1590)
Niels Sørensen Gied
(1551-)
Mrs. Niels Sørensen Gied
(1555-)
Herredsfoged Søren Nielsen Gied
(Omkr 1583-1679)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Pedersdatter

2. Mrs Søren Nielsen Gied
3. Maren Nielsdatter

Herredsfoged Søren Nielsen Gied

  • Født: Omkr 1583, Veggergaard, Skivum, Års, Ålborg, Danmark
  • Ægteskab (1): Maren Pedersdatter i 1582 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark
  • Ægteskab (2): Mrs Søren Nielsen Gied i 1629 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark
  • Ægteskab (3): Maren Nielsdatter i 1628 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark
  • Død: 8-6-1679, Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark i en alder omkring 96 år
  • Begravet: 13-6-1679, Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark

  Notater:

Fra før 1618 var Søren ejer af en gård i Sønder Tranders på godt 4 tdr. hartkorn, tilhørende Aalborg Len. Det var en af Kronenes gårde i Sønder Tranders 4 tdr. 5 skp. 1 fdk. 1 album hårdt korn
Sønnen overtog netop gården fra sin far. Vedtægten dateret 24. september 1672.
Da Søren Nielsen Gied døde i 1679, mente de to ældste døtre, at den skulle udskiftes efter deres far. De anlagde sag mod Just ved Fleskum Herreds ret den 9. juli. En måned efter Søren Gieds død indgiver hans døtre, Else i Lundby og Sophie i Gug, en klage over, at deres bror Just ikke har afholdt skifte efter deres far.

Fra Fleskum Herreds dingbog 1679, mandag den 25. august, er opført:
Ærede og velopdragne mand Helle Lauritsen i Uttrup, på Just Sørensens vegne Gied i Sønder Tranders, på hans vegne for ting og dom, stod Christen Sørensen i godset i Sønder Tranders og vande med ed og løftede fingre efter frikvarteret, at i Guds sandhed er han den fulde sandhed , at i året 1628 dog kejserens folk var her i landet, døde Maren Pedersdatter, Søren Nielsen Gieds første hustru, i førnævnte Sønder Tranders .

Da førnævnte Søren Nielsen Gied ganske ødelagt og øde og levede af hus og gård, mere end 20 uger, samt mange andre, så han snart ikke fik den tid, de bar den salige kone ud. Så meget, at han ikke kunne give nogen mand hverken mad eller øl og havde hverken korn eller dyr eller kvæg eller noget på nogen måde.

Men så gav Gud fred igen, og den salige mand tog en ærlig og gudfrygtig pige, Maren Nielsdatter, til kone, og kom så på en eller anden måde på fode igen og kom på nogen måde og giftede så alle sine døtre bort. Nemlig først Else Sørensdatter , som nu bor udenfor Lundby og gav hende et hæderligt og udmærket bryllup og det i 3 dage. Samt hendes søster Sophie Sørensdatter som boede i Gug og Maren Sørensdatter som boede og døde i Støvring Mølle og gav dem som medgift af sin yderste rigdom, så de såvel som deres mænd blev tilfredse.

Nol vand Christen Sørensen nævnte, at den nu salige Søren Nielsen Gied længe havde været ret svag og skrøbelig, og intet kunne hjælpe sig selv på nogen måde og dog havde den salige mands søn, Just Sørensen Gied beholdt ham med, hvad han havde brug for. , både opvask samt mad og øl og andre udgifter på en og anden måde havde han gengældt.
Ydermere optrådte Anders Nielsen og Rasmus Jensen af førnævnte Sønder Tranders, svarer begge blot sandfærdigt, ligesom Christen Sørensen før vandhaven.

Ærede og velbefindende mand, Giert Zacharias Thiesen fremlægger stadig sin sandfærdige beretning, der lyder ord for ord som følger:
Siden Just Sørensen i Giedin Sønder Tranders, underskrevet af mig, vilde jeg give ham min sandfærdige Beretning om, hvor længe jeg havde tjent hans salige Fader, Søren Gied i hans Sygdom med Herrens Sakramente, da vidner jeg med Sandhed, at i hans gl. alder og skrøbelighed, ifølge min embedspligt har tjent ham i hans saligheds midler over 7 år og det indtil hans dødsdag. Fra begyndelsen af mit embede til sidste gang blev anmeldt umiddelbart før hans død.
I Sandhed under min Haand, Aalborg den 24. August 1679, Gert Zacharias Thiesen.

Sagen har været for retten flere gange. Else og Sophie indvendte igen, at der ikke var blevet afholdt skifte efter deres far, som døde i pinsen. De erkendte, at deres far arrangerede et ærligt bryllup for dem, og at de også siden havde fået "nogle midler, som nu kom i stand gennem en god medgift".

1. september er sagen tilbage i retsmødet.
Just Sørensen fremfører endnu en gang de omstændigheder, der var til stede dengang Maren Pedersdatter døde i 1628, at faderen havde arrangeret bryllup og givet medgift til sine søstre. Præsenterer blot den kontrakt, hvorpå faderen havde overdraget herregården til ham. Lyder som følger:

Da jeg Søren Nielsen Gied udi Sønder Tranders har afstået til min søn, Just Sørensen, den steadhaven gård ibm, som jeg den dag i dag kaldte festerhave, afstår jeg gerne til den forhåndsregistrerede søn Just Sørensen, med den betingelse, at han skal giv mig et ærligt og oprigtigt ophold udenfor gården, så længe det behager Gud, at jeg skal leve. Og naar Gud den Almægtige kalder mig herfra, saa skal min forudbestemte Søn Just Sørensen skaffe mig en ærlig og kristen Mand i Landet, som en enig Søn er passende og passende at gøre mod sin gamle Fadder.

Desuden skal han betale alle resterende kongelige skatter og anden mig skyldig mig skyld, som jeg med rette forbliver den dag i dag, mod hvem jeg skylder og forpligter førnævnte Søren Nielsen Gied til fornævnte søn Just Sørensen, at han må og skal bruge og holde nu og efter min død uden overdragelse eller deling, levende og døde berøring og beslægtet husdyrhold samt løsøre i hvilket navn kan det hedde, som nu er udenfor gården

Fra før 1618 var Søren ejer af en gård i Sønder Tranders på godt 4 tdr. hartkorn, tilhørende Aalborg Len. Det var en af Kronenes gårde i Sønder Tranders 4 tdr. 5 skp. 1 fdk. 1 album hårdt korn
Sønnen overtog netop gården efter sin far


Søren blev gift med Maren Pedersdatter, datter af Peder Tygsen og Ukendt, i 1582 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark. (Maren Pedersdatter blev født omkring 1557 og døde i 1628 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark.)


Søren blev derefter gift med Mrs Søren Nielsen Gied i 1629 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark. (Mrs Søren Nielsen Gied blev født omkring 1585 i Danmark.)


Søren blev derefter gift med Maren Nielsdatter i 1628 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark. (Maren Nielsdatter blev født i 1601 i Fjellerad, Gunderup, Fleskum, Ålborg, Danmark, døde i 1675 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark og blev begravet den 20-4-1675 i Sønder Tranders, Fleskum, Ålborg, Danmark.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 21-8-2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af flemming@hagedornlarsen.dk